גמילה מסמים
התמכרות לסמים ולאלכוהול הינה בין ההתמכרויות ההרסניות ביותר, הגוררות עימן נזקים פיזיים ונפשיים קיצוניים, בעלי השפעה ארוכת טווח על חיי האדם ועל משפחתו, וכן התנהגויות בעלות יסוד הרס עצמי וסביבתי להן מחיר גבוה. מאחר וההתמכרות לסמים כוללת תלות פיזית ונפשית כאחד, תהליך הגמילה מסמים הינו הדרגתי וכולל מענה לרבדים השונים של דפוסי ההתמכרות.
גמילה מסמים – תסמינים וגמילה
מעגל הקסמים של ההתמכרות מתאפיין בניסיונות חוזרים ונשנים להקל על כאב רגשי או את ההתמודדות עם מציאות קשה באמצעות שימוש בסם, המעניק תחושת הקלה זמנית. כאשר ההשפעה הזמנית חולפת, מתעורר הצורך לשימוש בשנית, ועימו רגשות אשם ובושה, תסכול וכשלון, המלווים את המכור באופן לא מודע. שבירת מעגל הקסמים כרוכה בתהליך גמילה מסמים איטי ועמוק, שהוא הפתרון האמיתי לשינוי הדפוסים הכפייתיים של המכור.
המכור ישוב ויבקש את ההקלה הזמנית שבסם, חשוף למצבים רגישים ותלותיים, ולכן רצוי כי תהליך הגמילה מסמים יתבצע בליווי מלא של אנשי מקצוע, תמיכה מקיפה ותהליך טיפולי מתמשך. מאחר וההתמכרות לסמים נובעת הן מהתלות הפיזית של האדם בחומר והן מדפוסי התנהגות ההולכים ומשתרשים ככל שתקופת השימוש בסם נמשכת וגמילה מסמים המתבססת על הפן הפיזי לבדו אינה ממצה את הצורך בשינוי. לכן, חלק משמעותי מהטיפול כולל השתתפות בדינאמיקה קבוצתית, פעולות לרכישת השליטה בדחף להשתמש בסם, ועוד.
הניסיון מראה כי אלמנט משמעותי ביכולתו של האדם לשוב לחיים תקינים הינו ההשתלבות ההדרגתית במסגרת קהילתית, תעסוקתית וחברתית. במהלך תקופת השימוש, מאבד האדם המכור מיומנויות בסיסיות אלה, ועל כן מרכיב דומיננטי בתהליך גמילה מסמים הינו הפן התפקודי, בו המטופל רוכש מחדש יכולות תפקוד בסיסיות הכוללות השתלבות במסגרת תעסוקתית ורכישת היכולת להפגין אחריות אישית.
במקביל, כולל תהליך הגמילה מסמים טיפול משפחתי, זוגי או אישי התורם לשיקום האמון של המטופל, אמון אשר נפגע והתנוון עוד יותר במהלך תקופת השימוש. השפעות ההתמכרות הינן הרסניות עד קטלניות, הנובעות מגורמים פיזיים מחד ופסיכו- סוציאליים מאידך, להן סיבות רבות: החל בהתמכרות הפיזית לחומר, עבור במרכיבים נפשיים כגון חוסר בשלות וקשיים בדחיית סיפוקים ואיזון רגשי, וכלה בניוון של המיומנויות התפקודיות היומיומיות.
המסגרת הטיפולית של גמילה מסמים כוללת מענה לכל ביטויי ההתמכרות: הפן הנפשי – רגשי, הפן החברתי – תפקודי והפן הפיזי. בתהליך ההדרגתי של גמילה מסמים משתחרר המטופל מהתלות העצומה בסם ובהשפעותיו, תוך רכישת דפוסי התנהגות יציבים, מבוססים ואיתנים, המאפשרים לו לבנות, לעצב ולנהל את חייו מתוך חופש פנימי, אחריות, משמעת עצמית ובגרות רגשית.
על תהליך הגמילה מהתמכרות לסמים אפשר ללמוד דרך מודל הפעילות של אחד ממרכזי הגמילה המובילים בישראל, רטורנו. תפיסת הגמילה היא תפיסה שמבוססת על יצירת נתק מוחלט, חד משמעי ובלתי מתפשר בין האדם המוכר ובין מושא ההתמכרות שלו, ובמקרה הזה סמים.
נתק זה, אם הוא מתקיים במלואו לאורך זמן, הוא הוא תהליך הגמילה. יחד עם זאת, בתהליך זה נוצר קושי נפשי עצום אצל המכור, ורבים מכירים אותו בצורת הקריז אליו נכנס המכור כאשר הוא אינו יכול לממש את תשוקתו לסם. במרחב הזה בדיוק באות לידי ביטוי היכולות של מכון הגמילה שבו מתרחש התהליך, ומכאן גם נגזרים רכיבי היסוד שחייבים להיכלל בכל תהליך של גמילה מסמים.
מהם מרכיבי היסוד הללו?
מרכיבי היסוד של תהליך גמילה מסמים כוללים בראש ובראשונה את הנתק בין האדם המכור ובין מושא ההתמכרות תוך הקפדה מלאה על קיום הנתק הזה באופן מוחלט.
מרכיב מפתח נוסף הוא המרכיב הטיפולי, קרי הטיפול הפיזי והנפשי לו זוכה המכור במסגרת תהליך הגמילה, על מנת להקל עליו את הקושי הנפשי שאותו הוא חווה. טיפול זה יכול לכלול שורה של פעילויות מרגיעות כמו שיחות, מפגשי ייעוץ, שחייה בבריכה, ישיבה בטבע, מדיטציה וסדר יום קבוע ומסודר. מרכיב המפתח האחרון הוא המרכיב שגם עונה לשאלה המרכזית האם ניתן בכלל להיגמל מסמים, וזהו המרכיב של כלים המוענקים למכור בכדי להתמודד עם המצב שיפגוש ברגע שיצא ממכון הגמילה ויחזור לחיים.
חזרה לחיים כאדם נקי
מכון הגמילה רטורנו משקיע המון בפיתוח ושכלול כלים מעשיים ומוחשיים שיסייעו לנגמלים במכון להתמודד עם הקשיים שבהם יתקלו לאחר תהליך הגמילה והחזרה לחיים.
אלו הם בדיוק הכלים שאמורים לאפשר לנגמלים לשמור על ההישגים שלהם ולהימנע מחזרה לסמים. עם הכלים המתאימים אפשר בהחלט לעבור תהליך מוצלח של גמילה מסמים וגם אם מועדים שוב, זה חלק טבעי מהתהליך שגם אותו ניתן לתקן.
אנחנו כאן בשבילכם…
retorno@retorno.org
טלפון: 0533773070
פקס: 02-999-8243
מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:
תרום לרטורנו