חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אנורקסיה כהתמכרות

אנורקסיה כהתמכרות

אנורקסיה היא מילה מפחידה. היא מציגה לנו מול העיניים מראה של אדם רזה עד כאב, מעלה למודעות שלנו את עולם הפרעות האכילה הקשות וגורמת לנו לברוח כמו מאש מכל מקום שבה היא מוזכרת.

עם זאת, עלינו לזכור שבדיוק כמו התמכרות לסמים או לכל דבר אחר – גם אנורקסיה (או "צַיְמָנוּת" בעברית) היא מחלה קשה, שאף עלולה לגרום למוות, ועלינו לדעת להתמודד איתה.

על התמודדות עם אנורקסיה, השוואתה להתמכרות ואופן הגמילה ממנה – בכתבה שלפניכם:

מהי אנורקסיה?

אנורקסיה היא הפרעת אכילה המאופיינת במשקל גוף נמוך באופן חריג. הסובלות מאנורקסיה הן בעיקר נשים (כ-90%), החוששות לעלות במשקל וסובלות מתפיסת משקל מעוותת. הן מאמינות כי אם יהיו מספיק רזות, ערכם העצמי יעלה. לעיתים אנורקסיה מתפרצת בעקבות אירוע טראומטי במיוחד, אך לעיתים היא מתפרצת ללא סיבה ניכרת לעין. אנשים הסובלות מהפרעות חרדה או מאובססיביות עלולים להיות בסיכון מוגבר לפתח אנורקסיה.

אנורקסיה יכולה להתבטא בצורות שונות, ומאופיינת בעיקר בהגבלת אכילה באופן קיצוני ביחס לצרכי הגוף, בפחד חריג מעלייה במשקל גם כשהמשקל הוא נמוך בצורה קיצונית וכן בהפרעה בדימוי העצמי שגוברת על ההכרה כי משקל הגוף הנמוך עלול להביא לסכנת חיים.

כדי למנוע עלייה במשקל או בכדי להמשיך לרדת במשקל, נשים עם אנורקסיה מגבילות מאוד את כמות האוכל שהן אוכלות, ומלבד זאת הן עשויות לנסות לשלוט בצריכת קלוריות על ידי הקאות לאחר אכילה או שימוש במשלשלים. ייתכן שהן אף ינסו לרדת במשקל על ידי פעילות גופנית מוגזמת. עם זאת, החשש מעלייה במשקל ימשיך, ללא קשר לכמות המשקל הנוכחי או לכמות המשקל שירד.

האם אנורקסיה היא התמכרות?

כן. כמו כל התמכרות, אנורקסיה לא באמת קשורה באוכל, אלא בשליטה. אנורקסיה היא שליטה במזון, במשקל, במה שאחרים יאמרו על המשקל שלי ובביקורת העצמית שלי.

כל סוגי השליטה האלו ממלאים תפקיד משמעותי במערכת ההגנה שהאדם מפתח לעצמו כדי לא לחוות רגשות בושה, אשמה, נטישה, דחייה וערך עצמי נמוך. לעיתים, רגשות אלו נוצרו באירועים טראומטיים בעבר, והאנורקסיה היא כלי שנוצר כדי למנוע את הרגשות מבלי להתחשב בעובדה שמדובר בפתרון זמני בלבד לבעיות רגשיות אלו, פתרון שהוא אף מסכן חיים ולא מונע מהבעיות לשוב ולצוץ בהמשך.

איך מטפלים באנורקסיה?

בדרך כלל טיפול באנורקסיה יתמקד בשלב ראשון בהפחתת התסמינים בדיוק כמו בגמילה מסמים, אך אנו ב'רטורנו' מאמינים שחייבים לטפל בגורם שנמצא מתחת לפני השטח וגורם להתנהגויות ההרסניות האלו. אם רק הסימפטומים יטופלו ולא ייעשה תהליך לעומק – מה שתחת לפני השטח יתפרץ בצורה אחרת ויביא לנזקים נוספים.

אנו רואים בהתנהגויות אלו ניסיון של המכור לטפל ולרפא את עצמו. אנו נולדים עם רצון מולד לשימור עצמי והגנה על עצמנו מפני פגיעה. עם הזמן, הרצון הזה יכול לעבור למחשבות והתנהגויות שעל פני השטח מתבטאות באופן שלילי, כמו אנורקסיה, או כל סוג אחר של התמכרות, דבר שמתפתח כמנגנון הישרדותי בנסיבות חיים כאוטיות ולא צפויות.

השינוי שעלינו לבצע בעת טיפול באנורקסיה, כמו גם בהתמכרויות אחרות, הוא לאמץ ולהתיידד עם החוויות – כולל המחשבות השליליות שלנו, הרגשות הלא נעימים וההתנהגויות ההרסניות – ולקבל אותן בסקרנות ועם לב פתוח. אחד הדברים המרפאים ביותר שאנו יכולים לעשות הוא להיות עם חמלה וסקרנות כלפי מה שהמחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו באמת מנסות לספר לנו. רק אז מנגנוני ההגנה יירגעו מספיק כדי לאפשר לאני העצמי האמיתי להופיע ולהתחיל להחלים.

מאמרים נוספים
התמכרות למין
מה גורם לאדם לצרוך מין בתשלום?

 בני אדם בקשר זוגי אוהב מקיימים יחסים כאקט לחיבור והאהבה שלהם, יחסי מין הם חלק חשוב מהזוגיות וכאן מתעוררת תהייה, מה גורם לאדם בקשר איכותי, אוהב ומחייב, לקיים יחסים מחוץ

קרא עוד »
פיתוח אובססיה
מתי פעולה אובססיבית מוגדרת התמכרות?

שמעתם פעם אנשים אומרים אני אובססיבי למאכל הזה, או אובססיבי לתוכנית הזאת? אובססיה והתמכרות נשמעות לנו לפעמים כקשורות מעט אחת לשניה, גם ההתמכרות וגם התנהגות אובססיבית הם פעולות בלתי נשלטות

קרא עוד »
אנורקסיה היא מילה מפחידה. היא מציגה לנו מול העיניים מראה של אדם רזה עד כאב, מעלה למודעות שלנו את עולם הפרעות האכילה הקשות וגורמת לנו לברוח כמו מאש מכל מקום שבה היא מוזכרת. עם זאת, עלינו לזכור שבדיוק כמו התמכרות – גם אנורקסיה (או "צַיְמָנוּת" בעברית) היא מחלה קשה, שאף עלולה לגרום למוות, ועלינו לדעת להתמודד איתה. על התמודדות עם אנורקסיה והשוואתה להתמכרות – בכתבה שלפניכם:

תוכן עניינים

אנחנו כאן בשבילכם…

retorno@retorno.org

טלפון:  0533773070
פקס: 02-999-8243

מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:

תרום לרטורנו

תרומה באמצעות פייפל
לדרכים נספות לתרום, הקלק כאן.

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן