מדוע חשוב להיגמל מעישון לפני כניסה להריון?
אלפי מאמרים נכתבו בנושא הגמילה מעישון. הם עוסקים בהרחבה בכל אחד מההיבטים הרבים של גמילה זו: הקשיים הנפשיים שבשבירת ההרגל המגונה הזה, התופעות הפיזיות המלוות אותה (מאחר וגם אם איננו חושבים על העישון בצורה כזו, מדובר בהתמכרות לכל דבר, ועל כל המשתמע מכך), על תהליך ההתנקות של הגוף מהרעילים שהכנסנו אליו כל השנים, על התחליפים ודרכי הקיצור לתהליך. אולם, יש מצבים, בהם ההחלטה על
גמילה מעישון איננה נותרת כהחלטה אופציונאלית בידי המעשן, אלא היא מחויבת המציאות. בין המצבים האלה ניתן לפגוש סוגי סרטן שונים, הכנה לניתוחים, מחלות ריאה ו… (הנה גם מאורע משמח) היריון.
גמילה מעישון בהריון
למה בעצם נשים בהיריון חייבות להיגמל ואינן יכולות להמשיך לעשן?
ישנה רשימה ארוכה למדי של סכנות, אשר להן חשופים תינוקות של אימהות מעשנות. לא נמנה את כולן כעת, אולם נציין את העיקריות שבהן:
בזמן ההיריון – נשים מעשנות נמצאות בסיכון גבוה יותר להפלות לאורך כל תקופת ההיריון. כמו כן, הן חשופות יותר להיווצרות בעיות שונות בשליה (המהווה את מקור התזונה והחמצן של העובר לאורך תקופת ההיריון) כהיפרדות שליה ושליית פתח.
בעת הלידה – לידה מוקדמת נחשבת לאחת מסיבות המוות הנפוצות ביותר בתינוקות, ועל פי ההערכה, כ-14% ממקרי הלידה המוקדמת מיוחסים לעישון האם בעת ההיריון. בנוסף לכך, על פי ההערכות, בין 20% ל-30% ממקרי הלידה במשקל נמוך מהתקין, הינם יילודים לאמהות מעשנות.
לאחר הלידה – תינוקות לאמהות מעשנות הינם בעלי ריאות חלשות יותר מתינוקות אחרים, וחשופים לסיכון למוות בעריסה פי שלושה(!) מתינוקות לאימהות שאינן מעשנות.
אז מה הבעיה? קודם אכנס להיריון ורק אז אפסיק לעשן!
אם נסתכל על כך מבחינה פיזיולוגית, למעשה,
גמילה מעישון בהריון, הינה מאוחרת מידי, שכן גם כאשר מפסיקים לעשן, התגובה איננה מיידית ועובר זמן מה עד שהגוף מתנקה מכל החומרים הזרים והרעלים, אותם הזרמנו לגופנו במשך שנים. היות, ובזמן ההיריון גוף האם הוא זה המספק לעובר את החמצן והמזון שלו, הגיוני לגמרי, כי אם כל גופך ספוג בחומרים המרעילים שבסיגריות, עד שהגוף לא יתנקה מהם לגמרי, העובר גם הוא יזכה לסבול מהשפעתם.
גם אם נבחן את העניין מבחינה נפשית, גמילה מעישון בעת ההיריון איננה האופציה המועדפת, מאחר וממילא, תקופת ההיריון הינה תקופה לחוצה למדי: ההורמונים משתוללים, בחילות, הקאות והמון חששות מהעתיד. להוסיף ל"חגיגה" הזו גם את האתגר של הפסקת העישון ותופעות הלוואי שעלולות להתלוות אליו- מיותר לגמרי, במיוחד אם ההיריון תוכנן מראש.
ומילה לסיום:
אם את בהיריון וטרם הפסקת לעשן,
עשי זאת מיד! עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא, וזה הזמן לצמצם את הנזקים!
אם את מתכננת היריון בשנה הקרובה, כדאי שתפסיקי
כבר עכשיו לעשן ותתני לגוף שלך להתנקות כהלכה, על מנת שאת ותינוקך תוכלו ליהנות מהיריון תקין ומבריאות טובה.