חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ניוזלטר אוגוסט 2020

ציון דרך

אב תש"פ /אוגוסט 2020 / עלון מס' 8

'אהבת חינם' -
לא מה שחשבנו

הרב איתן אקשטיין

מנכ"ל ומיסד 'רטורנו'

בתשעה באב אנחנו לא רק מתאבלים ומציינים את חורבן בתי המקדש שלנו אלא גם חולמים על בית המקדש השלישי שייבנה במהרה בימינו. על שני בתי המקדש שחרבו אין לנו שליטה, אבל על בית המקדש השלישי אומרים חז"ל שדווקא יש לנו הרבה מה לפעול ולעשות.

בית המקדש השני חרב בגלל שנאת חינם, ואומרים רבותינו שהבית השלישי ייבנה בזכות אהבת חינם.

אנחנו לפעמים חושבים בטעות שאהבת חינם פירושה להגיד חמישים פעמים ביום "אוהבים" או לקנות מתנה חמודה לאיזה ידיד נפש. כולנו אוהבים דרך אימוג'ים ולייקים, אבל לצערי האהבה הווירטואלית הזאת יכולה לקדם מקסימום בניית בית מקדש בתלת ממד באיזה מיצג…

אנחנו בתקופה מורכבת מאוד. ימי קורונה. מעבר לבעיות של משרד הבריאות ומשרד האוצר, יש בעיה חברתית לא פשוטה. כאשר אדם נדבק מקורונה הוא מרגיש מצורע. החברה מסתכלת עליו כמצורע, וכל יום שלא מגיעים לקחת אותו למלונית, כל השכנים רואים בו מחבל מתאבד עם חגורת נפץ…

לפני כמה ימים שמעתי סיפור מעניין. אחד המתפללים בבית הכנסת חלה בקורונה, ובגללו שמונה עשר מתפללים נכנסו לבידוד. גבאי בית הכנסת כעס מאוד על אותו מתפלל שלא נזהר ושבגללו כל שמונה עשר המתפללים היו צריכים לשלם את המחיר. הוא גם כתב פוסט בווטסאפ הקהילתי שאנשים חייבים לקחת אחריות על ההתנהלות שלהם דווקא בתקופה הנוכחית. לאחר כמה ימים אותו גבאי גילה תסמינים למחלה ושלושת ילדיו חלו גם הם. נערכה בדיקה אפידמיולוגית, ובסופה הסתבר ששרשרת ההדבקה החלה שבועיים לפני כן בבית הספר של הילדים של אותו גבאי, ובעצם הוא זה שהדביק את המתפלל שננזף…

אהבת חינם: "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו" (אבות ב ד). אומר ה'שפת אמת': אל תדון כי לעולם לא תגיע למקומו של חברך! אהבת חינם אמיתית היא "ואהבת לרעך כמוך".

 

בואו נכניס יותר רגש ומחשבה למילה "אוהבים" ונקדם בעוד צעד את בניין בית המקדש השלישי.

אז… א ו ה ב י ם!

 

אוהבים!

איתן

כוח הגאולה

הפילוסוף והסופר היהודי, מרטין בובר, בספרו האור הגנוז מביא מדברי רבי פינחס מקוריץ על יום תשעה באב: "שאלו לו לרבי פינחס: מפני מה צריך משיח להיוולד ביום חורבן המקדש? 'גרגר הדגן', אמר, 'הנזרע באדמה, בהכרח שיתפורר תחילה, כדי שתצמח שיבולת חדשה. הכוח אינו יכול לקום לתחייה אם אינו נכנס בהעלם גדול. פשיטת צורה ולבישת צורה המתרחשות בו ברגע שהוא נעשה לאין ממש. בקליפת השכחה גדל כוח הזיכרון. זהו כוח הגאולה. ביום הזיכרון מוטל הכוח בתחתית וגדל, לפיכך אנו יושבים ביום זה על הארץ, לפיכך אנו הולכים ביום הזה על הקברים, לפיכך נולד ביום הזה המשיח", סוף ציטוט.

הגאולה הלאומית והאישית מגיעה רק אחרי שהגענו לתחתית ולשבר הגדול. חטא המרגלים שקבע יום זה כבכייה לדורות, החורבן הגדול של העם היהודי על בתי המקדש שנחרבו בט' באב. הוא גם יום התקומה של האומה, כי הגאולה מגיחה רק מתוך השבר הגדול.

ימי האבלות של חודש אב נתקלים בכל שנה בימי החופש העליזים של יולי-אוגוסט. כל משפחה ושבט בעיצומם של הטיול השנתי הגדול או אולי בהכנות האחרונות לנסיעה השנתית אל יעד אקזוטי ביבשת הסמוכה. כך שימים שנקבעו לנו באומה כימים של חשבון נפש וחיבור פנימי לקיומנו כעם התנפצו על מול גלי היום יום של חופשת הקיץ.

השנה בעקבות 'מיני סגר' שנכפה עלינו עקב הקורונה, יחד עם השאלות החברתיות העומדות למולנו, בתי עסק שקורסים, אנשים רבים שאיבדו את מטה לחמם, מחלת הקורונה התוקפת ללא רחם בכל מגזר ומגזר ללא שום הבדלי דת, גזע ומין, אנחנו זוכים לקיים 'חשבון נפש', פרטי וכללי. נקרית בפנינו אפשרות לבדוק היכן טעינו ושגינו כחברה או כאנשים פרטיים, כי דווקא מתוך הקושי והכאב, מחוסר הוודאות והברירה תצמח הישועה.

ב'רטורנו' כל יום מחדש אנחנו מזכירים למטופלים, לחניכים וכן, גם לעצמנו, 'רק להיום'. בכל יום מחדש יש לעשות חשבון נפש אישי וכללי. לא פעם נוותר על הרצונות שלנו או על הדברים שחשבנו שהם טובים לנו בשביל העתיד שלנו, כי מתוך השבר, הכאב והחורבן הגדול נגלה את הדרך לחיים של שלווה.

נזכור תמיד כי בתוך השבר והחורבן הגדול – טמונה התחלה של גאולה.

כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בבניינה.

בתפילה וציפייה לגאולה השלמה,

צום קל ומועיל, 

ישראל.

נשמח לקבל הערות, הארות, סיפורים אישיים וחוויות מהווי רטורנו.

למשלוח חומרים ויצירת קשר: 0503288777  israrlr@retorno.or

הַחֲדָשׁוֹת שֶׁלָּנוּ:

סיום שנת הלימודים בבית הספר של קהילת הנוער

עקב הגבלות הקורונה התקיים בשבוע שעבר טקס מרגש ומצומצם לסיום שנת הלימודים בבית הספר. הטקס החגיגי כלל גם חלוקת תעודות.

בשבוע האחרון ללימודים ציינו בארוחת בוקר מפנקת לצוות ולתלמידי בית הספר את סיום מבחני הבגרות  לשנת הלימודים תש"ף.

בית הספר בניהולה של רותי פלצ'י ובשיתוף צוות המורות והמורים בבית הספר הובילו השנה את התלמידים והתלמידות להישגים מדהימים במסירות מעוררת השתאות.

הנהלת בית הספר, ניר מנהל הקהילה, צוות קהילת הנוער, צוות בית הספר, עו"סים, מדריכים ובנות השירות אנחנו גאים בכם מאוד! על מסירות ומקצועיות ועל דאגה בלתי פוסקת להצלחת התלמידים והתלמידות.

אוהבים

פתיחת קורס רכיבה טיפולית

בשבוע שעבר נפתח קורס רכיבה טיפולית ומערבית. תודתנו והערכתנו לצוות החווה ולמחלקת מכירות על העבודה המופלאה והמאמץ להצלחת הקורס על אף אתגרי הקורונה. ברכת הצלחה גדולה לסטודנטים החדשים.

הדרכות צוות בתקופת קורונה

בתקופת זו נערכו שינויים בזמנים ובאופני ההתכנסות בכפוף להנחיות משרד הבריאות. שימו לב לשינויים הקשורים להשתלמויות ולהדרכות הצוות.

פתיחת קורס רכיבה טיפולית

בשבוע שעבר נפתח קורס רכיבה טיפולית ומערבית. תודתנו והערכתנו לצוות החווה ולמחלקת מכירות על העבודה המופלאה והמאמץ להצלחת הקורס על אף אתגרי הקורונה. ברכת הצלחה גדולה לסטודנטים החדשים.

הדרכות צוות בתקופת קורונה

בתקופת זו נערכו שינויים בזמנים ובאופני ההתכנסות בכפוף להנחיות משרד הבריאות. שימו לב לשינויים הקשורים להשתלמויות ולהדרכות הצוות.

 

צעד החודש

בהגשת בני גוטמן מדריך 12 הצעדים

הצעד השמיני

'עשינו רשימה של כל האנשים שבהם פגענו והיינו נכונים לכפר על כל מעשינו בפניהם כולם'

לאחר שסיימתי את צעד 7, ברור לי שהייתי בהתכחשות גמורה למצבי האמיתי כי לא הייתה בי את מתנת הענווה. הסיבה לכך היא ששרדתי ולא חייתי מתוך מחשבה שאלו הם החיים האמיתיים – אי השפיות שהתוודעתי אליה בצעד 2. לכן, לא ראיתי את פגמי האופי וההתנהגות הפוגעת שלי ותמיד האשמתי את האחרים. בצעד 8 גיליתי שאני צריך לבקש סליחה מ-130 אנשים ונשים, במיוחד מנשים, כי המחלה שלי הייתה מעוותת כל כך וסיפרה לי תמיד שאני הצודק, ויותר מכך: נשים צריכות להודות לי על הקיום שלי היות שאני מציל אותן…

יש לציין שעד היום יש רגעים שהמחלה עדיין מדברת מתוכי – בעיקר בשעות ה'עכב"ר' שלי: עייף, כועס, בודד, רעב.

האנשים שהתנצלתי לפניהם, היו אנשים שהייתי משוכנע שהם נגדי ופגעו בי. כעת למדתי את הכלל שכל יום אני חייב לזכור אותו מחדש: 'אנשים הם לא נגדי אלא הם בעד עצמם!'

עצם המחשבה שאני צריך לבקש סליחה מאותם אנשים היא קושי גדול מאוד לאגו שלי שחרג ממסלולו, ומכאן התחלתי את הדרך לכפר על המעשים שלי.

מהיכן מגיעים לרשימת האנשים שבהם פגעתי?

העשייה הנכונה של צעד 4, תגרום לי לראות את הפגמים שלי דרך 'החלק שלי', שדרכו אראה במי פגעתי וכיצד. עד כה חשבתי והאמנתי שרוב האנשים פגעו בי, אבל בצעד 4 גיליתי שאני מונע מפגמי האופי שלי, שלא הייתי מודע להם ובאמצעות הצעדים ראיתי אותם, שיתפתי ודיברתי עליהם. לכן כעת כשהגעתי לצעד 8 אני מסוגל לערוך רשימה של אנשים שאני מוכן לבקש מהם סליחה ולכפר על ההתנהגויות והמעשים שלי שפגעו בהם.

בחודש הבא נעסוק בסליחות מוצדקות או אפילו בסליחות שבעיניי עדיין לא הגיע שעתן או שאולי לא מגיע לאנשים את סליחתי, כי כמכור אי השפיות שלי תמיד חוגגת וחוזרת בלי להודיע מראש. יש לזכור שלמכור לא מומלץ לחשוב ולהגיע למסקנות לבד, ופעמים רבות כשהוא בחברת עצמו הוא בסכנה.

יש לי מושג

רק ביחד זה עובד?

מאת: אילה אלבאז

אחד הרכיבים החשובים בהחלמה מהתמכרות היא הרשת החברתית של האדם, הלוא היא הסביבה של המכור. כפי שקורה בקהילות טיפוליות, בקבוצות צעדים ובמרכזי טיפול יום – במהלך תהליך ההחלמה מתחיל להיווצר רצון לא רק לגמילה אלא גם לשינוי הרשת החברתית. לא עוד חברים לשימוש אלא חברים להחלמה. 

ליכולת להזדהות עם אחרים ולהיות עם אנשים הדומים לנו יש חשיבות רבה בתהליך זה. השינוי מזהות של "מכור" לזהות של "אדם בהחלמה" היא חשובה ביותר ואף מקבלת משנה חשיבות כאשר המכור נמצא בסביבה שמעודדת החלמה.

כשהאדם מצליח ליצור רשת חברתית תומכת לאורך זמן, גדלים הסיכויים שיוכל לשמור על החלמה. ולא רק זאת, אלא שככל שמתרחבים המעגלים החברתיים ונוצרים קשרים עם כמה קבוצות חברתיות מתרחבת היכולת לעבור מצבי משבר קשים. אם רוצים לשמור על החלמה לאורך זמן יש צורך בשינויים ברשת החברתית, שינויים התומכים ומעודדים את ההתפתחות של האדם.

אם כן, החלמה מהתמכרות היא תהליך דינמי של שינוי ברשתות החברתיות לרשתות המעודדות את הרצון לשינוי ויוצרות מרחב לגיבוש היכולות והמשאבים לשם שינוי המחזיק מעמד לאורך זמן. מודל הזהות החברתית מדגיש את חשיבות תחושת השייכות וההזדהות החברתית כרכיבים הקשורים ל-well-being בתקופות של מעבר ושינוי זהות בחיים. מודל זה מציע כי קשרים לכמה קבוצות חברתיות מגבירים את הסיכוי לשימור החברויות בקבוצה גם לאחר שינוי בחיים וכמשמשים בסיס לבניית קבוצות השתייכות חדשות בעקבות השינוי. 

מכאן החשיבות שביצירת רשתות חברתיות גם ביום שאחרי ההחלמה, לאחר שהקבוצה שימשה חלק משמעותי כל כך בחייו של האדם בעת שהותו בקהילה. הרשת החברתית התומכת קובעת פעמים רבות האם האדם ימצא קבוצת השתייכות גם בשלב מאוחר יותר או האם ימשיך ויזהה את עצמו כמכור או שיזקק לקבוצת השתייכות והזדהות אחרת. ככל שאדם ירחיב את הרשת החברתית שלו כך יהיה לו קל יותר להסתגל ולעבור שינויים בחייו.

נעים להכיר

דני גבאי

 בן 55, מדריך טיפולי בקהילת הבוגרים

                     הפינה של דני…

1.  משהו שלא יודעים עליי?

מאז שאני ילד חלמתי להיות טייס. הגשמתי את החלום בדרך שלי – נגמלתי ממנו, ואני נקי באסירות תודה כבר כמעט רבע מאה…

2. מהי הפינה שלך?

יש לי ספסל על חוף הים בחיפה עם נקודת תצפית מופלאה לים ולגולשים. אני אוהב ספורט ובעיקר את הצפייה בו… חשוב לי שהצפייה תהיה מלווה בקפה קר לצינון המחשבות. כך אני נושם את השקט שלי ומתחבר לעצמי ולרצונותיי. צירפתי לכם תמונה של הספסל שלי. כן כן, כאן על הספסל גם כתבתי את התשובות שאתם קוראים עכשיו.

 

3. את מי היית רוצה לפגוש?

הייתי רוצה לפגוש את פופאי ולומר לו שגם אני כמוהו חזק מחוזק ומרבה לחזק מהכוח הנפשי שטמון בי, בעיקר בזכות ההבנה כי: "הכוח הוא במוח".

4. מסר אחד למטופלמה הוא היה?

גם אם הסטטיסטיקה צופה אחוזי הצלחה נמוכים, לך יש הכוח לשנות אותה… אם אני הצלחתי גם אתה יכול!!!

5. מה אני מאחל לעצמי?

להמשיך לרצות ולחיות בצורה מוסרית וערכית ולזכור כל יום שהחסרונות שלי הם הכוח שלי!

אוהבים.

ברכת מזל טוב חמה ולבבית נאחל לחברינו היקרים לרגל יום הולדתם:

 

שולמית קלימי – עוסי"ת בקהילת הבוגרים

טל אבירם – רכז מדריכים קהילת הבוגרים

מורן דהאן – עוסי"ת בקהילת הנוער 

תמר חזן – מנהלת מח' תיאום ומכירות

אביחי לנקרי – מדריך בקהילת הבוגרים

נתנאל קוסקס – מנהל החווה הטיפולית

כל הזכויות שמורות לרטורנו 2020

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן