סימנים המעידים על התמכרות
התמכרות לאלכוהול
התמכרות לאלכוהול

סימנים המעידים על התמכרות

קיימים סוגים שונים של התמכרויות כמו למשל התמכרות לסמים או התמכרות לאלכוהול, התמכרות להימורים ועוד. כאשר רוצים להגדיר התמכרות חשוב מאוד לעשות הבחנה בין התמכרות לבין התנהגות שהיא אובססיבית. כלומר יש הבדל בין משהו שאנחנו עושים אותו על בסיס קבוע כי התרגלנו לעשות אותו ואנחנו לא יכולים בלעדיו, לבין התמכרות. מצב של התמכרות הופך להיות בעייתי ברגע שאנחנו עושים איזו שהיא פעולה במטרה לקבל משהו רגשי בתמורה. תחושה, הרגשה, הימנעות ממשהו…

מה משותף לכל סוגי ההתמכרויות?

ובכן המשותף בין התמכרות לאלכוהול, התמכרות למין, התמכרות לסמים הוא בכך שהמיקוד להתמכרות איננו נמצא אצלנו בתוך הנשמה, אלא זה משהו חיצוני. ״אני אשתה משקה אלכוהולי, אז אני ארגיש יותר טוב״. ״אני אעשן ג’וינט וזה יוציא אותי מכל הלחצים והמחשבות״…התנהגות ממכרת היא התנהגות שמלמדת אותנו להיות תלויים בפעולה שאנחנו עושים ואימצנו לעצמנו.

יחד עם זאת, פעמים רבות, אנשים מפתחים התמכרות למשהו כמו למשל התמכרות לסמים, רק משום שהם מנסים להתמודד עם בעיה אחרת לדוגמא חרדות.

למעשה אפשר לחלק את סוגי ההתמכרויות לשני סוגים:

  1. אנשים שמחפשים ״לסדר״ לעצמם את החיים בעזרת דברים חיצוניים: אינטרנט, מין, סמים, סיגריות, אלכוהול…
  2. אנשים שמנסים לבצע סוג של תיקון מפני משהו…

בשני המקרים, אנשים שנוטים לפתח התמכרויות לא מצליחים להתמודד בעצמם עם הבעיה, הם משליכים אותה על משהו אחר שכביכול ״עוזר״ להם.

אז איך מזהים התמכרות?

ובכן, הסימן הראשון שיכול להעיד על אדם שסובל מהתמכרות בעיקר התמכרויות המוגדרות כקשות יותר כמו התמכרות לסמים או התמכרות לאלכוהול הוא שאותו אדם נמצא במצוקה. שילוב בין שינויים קיצוניים במצב הרוח, סימנים של הקלה זמנית מהמצוקה שבה היה נמצא בתגובה לצריכה של החומר מהווה סממן בולט להתמכרות. בנוסף, חוסר שליטה המלווה בביקורת עצמית קשה מעידים גם כן על התמכרות. אנשים שהופכים עסוקים בשימוש, משקרים לעצמם ולסביבה שלהם, מרחיקים מעצמם אנשים קרובים ועסוקים בלהסתיר ולתרץ את הפעולה שהם עושים למען ההתמכרות אמורים לעורר אצלנו חשש.

איך מטפלים בהתמכרות?

ובכן, שיטת הטיפול משתנה מאוד מאדם לאדם ותלויה גם בסוג ההתמכרות ממנה הוא סובל. בכל מקרה, בכדי שהטיפול אכן יהיה מוצלח חשוב שתהיה התאמה בין האופי והצרכים של המטופל,  סוג ההתמכרות, דרגת ההתמכרות ממנה הוא סובל לבין שיטת הטיפול שבוחרים וכמובן חשוב גם להתאים עבורו את המטפל הנכון, לוודא שאכן יש בין השניים כימיה והבנה.

מאמרים נוספים
קנאביס
קנאביס: כל השאלות שרציתם לשאול

תעשו רגע ניסוי. צאו מהמסך, תעברו לשורת החיפוש ותכתבו "האם קנאביס". מיד יקפצו לכם מלא אפשרויות להשלמה אוטומטית, ולא משנה על מה תלחצו – תקבלו שפע של מידע, שרובו שגוי לחלוטין וממומן על ידי חברות למכירת קנאביס, שהמטרה שלהן היא שתצרכו כמה שיותר קנאביס.

אחרי שראינו עד כמה התחום פרוץ ומלא במידע שקרי ומוטעה, החלטנו לכתוב לכם מאמר מקצועי שבו נרכז את התשובות לכל השאלות הנפוצות בנוגע לקנאביס. לא תמצאו כאן ייעוץ רפואי או משפטי, אבל כן תמצאו מידע מסודר ומונגש מ'רטורנו', עמותה ללא מטרות רווח, שיעשה לכם קצת סדר בבלגן:

קרא עוד »
דתיים מכורים
איך אדם דתי יכול ליפול להתמכרות?

בקרב המחנכים וההורים בציבור הדתי והחרדי יש מן תחושה עמומה ש"אצלינו זה לא קורה". הילדים ובני הנוער שלנו לא חשופים לזוועות העולם אליהם חשופים בני נוער בגיל זהה בציבור הכללי, ולכן אין סיבה שהם יפלו להתמכרויות כבני נוער או כמבוגרים.

זה לא נכון, עובדתית. אלינו ב'רטורנו' מגיעים מטופלים רבים מהמגזרים הדתי והחרדי, הסובלים ממגוון רחב של התמכרויות שונות. אז איך אדם שמאמין באלוקים יכול להתדרדר להתמכרויות קשות שנוגדות את ההלכה בכל צורה? האם דתיים חשופים יותר או פחות להתמכרויות? לשאלות אלו ננסה להשיב במאמר הבא:

קרא עוד »
פיתוח מודעות למיניות בריאה
פיתוח מודעות למיניות בריאה

מיניות היא חלק חשוב מחיי האדם, אך לרוב היא מוקפת בתפיסות מוטעות ובסטיגמות שמביאות לפחד מיצירת שיח על הנושא. פיתוח מודעות למיניות בריאה הוא חיוני עבור אנשים בכל הגילים, כדי שיוכלו לייצר מערכות יחסים חיוביות ובריאות ולהישמר מפגיעות, פיתוח התמכרויות וסבל מתמשך.

קרא עוד »

תוכן עניינים

אנחנו כאן בשבילכם…

retorno@retorno.org
טלפון: 053-3773070
פקס: 02-999-8243

מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:

תרום לרטורנו

תרומה באמצעות פייפל
לדרכים נספות לתרום, הקלק כאן.

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן