חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהי התמכרות התנהגותית, ואיזו התמכרות נחשבת לכזו?

התמכרות למסכים

הרגל או התמכרות, קו דק מפריד בין שני הדברים.  האם המעשים שאנו עושים באופן קבוע ויומיומי הם הרגל סביר כמו ההרגל לצחצח שיניים בבוקר, או שמא ישנם מעשים שהם כבר בגדר התמכרות. בשביל להבין את ההבדלים נכיר מושג חדש – התמכרות התנהגותית. 

 

במציאות המודרנית, שבה החיים דינמיים, קצב השינויים מהיר והנגישות לפעילויות מגוונות עצומה, רבים מוצאים את עצמם שקועים בהתנהגויות שהופכות להרגלים קבועים ואף אובססיביים. הפעולות היומיומיות כמו גלישה באינטרנט, צפייה במסכים, קניות, משחקי וידאו ועוד, יכולות לעיתים להפוך לכפייתיות עד כדי כך שהן תופסות מקום מרכזי בחיי האדם. התנהגויות אלו, עשויות להיראות תמימות, עלולות להפוך להתמכרות ולהשפיע לרעה על הבריאות, היחסים הבין-אישיים וההתפתחות האישית. התמכרות התנהגותית היא תופעה הדורשת הבנה עמוקה וגישת טיפול מתאימה, שכן היא מלווה בהשלכות מרחיקות לכת על האדם וסביבתו.

מהי התמכרות התנהגותית?

בדרך כלל, כשמדברים על התמכרות, חושבים על חומרים כימיים, כמו סמים, אלכוהול או ניקוטין. אולם, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהתמכרות עשויה להיות תופעה רחבה יותר, וכוללת גם דפוסי התנהגות מסוימים שחוזרים על עצמם שוב ושוב בצורה כפייתית ומחוץ לשליטה. התמכרות התנהגותית מתארת מצב שבו אדם מוצא עצמו מבצע פעולה מסוימת – כמו גלישה ברשתות חברתיות, קניות או משחקי וידאו – בצורה שלא מאפשרת לו להפסיק, למרות ההשלכות השליליות. בדומה להתמכרות לחומרים, גם כאן האדם חש דחף בלתי נשלט לחזור על הפעולה באופן שמביא לו תחושת הנאה וסיפוק רגעי, ומתקשה להפסיק גם כשהוא מודע לנזקים האפשריים.

תסמינים מרכזיים

תסמינים מרכזיים של התמכרות התנהגותית דומים במידה רבה לאלו של התמכרות לחומרים. מדובר בתחושות דחף בלתי נשלט, חוסר יכולת להפסיק, ותופעות שליליות כתוצאה מהעיסוק המוגזם בפעולה. ההתמכרות עשויה להתפתח באופן הדרגתי כאשר בתחילה האדם מרגיש שליטה, אך ככל שהוא מתרגל את הפעולה היא תופסת חלק גדול יותר מחייו, ולעיתים באופן פוגע. מחקרים אף מראים שיש דמיון בפעילות המוחית בין התמכרות התנהגותית לבין התמכרות לחומרים, בפרט בכל הנוגע לשחרור מוגבר של דופמין – הורמון הקשור בתחושת הנאה וחיזוק חיובי של ההתנהגות.

סוגי התמכרויות התנהגותיות

התמכרות התנהגותית יכולה להופיע במגוון תחומים ופעילויות. אחת ההתמכרויות ההתנהגותיות המוכרות ביותר היא התמכרות להימורים. אדם המכור להימורים מתקשה להפסיק גם כאשר הוא מבין שהפסיד סכומים משמעותיים של כסף. הוא עשוי לשקוע בחובות, להיכנס לסיכונים כלכליים, ולפגוע במערכות היחסים עם הקרובים אליו. התמכרות זו מזוהה כמסוכנת במיוחד בשל ההשפעות הכלכליות והחברתיות שלה, ומביאה לכך שמכורים רבים מתקשים לצאת ממעגל הפגיעה.

משחקי וידאו ושופינג

התמכרות למשחקי וידאו הפכה לשכיחה בעיקר בקרב צעירים וילדים, אשר מבלים שעות רבות מול המחשב או קונסולות המשחק על חשבון חייהם החברתיים, הלימודים והשינה. התמכרות כזו עלולה להוביל לתחושת תלות ולצמצום הקשרים הבין-אישיים. התמכרות לקניות היא התמכרות נוספת הנובעת מחיפוש אחר סיפוק רגעי. אנשים מכורים לקניות מבלים שעות בחנויות או באתרים מקוונים, מוציאים סכומי כסף גדולים ובסופו של דבר מוצאים עצמם מתמודדים עם תחושות אשמה, חרדה ובעיות כלכליות שעלולות להוביל לחובות ולחיכוכים עם הסובבים.

הגורמים להתמכרות התנהגותית

הסיבות להתמכרות התנהגותית רבות ומגוונות, ומשלבות בין גורמים גנטיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. ישנם אנשים בעלי נטייה גנטית להתנהגות כפייתית, בשל מבנה מוחי מסוים או תכונות נוירולוגיות שמשפיעות על מערכות הדופמין שלהם. דופמין, הורמון המשרה תחושת עונג, משוחרר באופן מוגבר אצל אנשים מסוימים בביצוע התנהגות מסוימת, מה שיכול לעודד אותם להמשיך בה באופן כפייתית. גורמים פסיכולוגיים כוללים מצבים כמו חרדה, דיכאון, תחושת ריקנות או דימוי עצמי נמוך. אנשים הנמצאים במצבי דחק עשויים לפנות לפעילויות שמספקות להם נחמה רגעית, ומחזקות את הצורך בהן כדרך להתמודד עם תחושות לא נעימות.

השלכות בריאותיות וחברתיות

התמכרות התנהגותית יכולה לגרום לנזקים רבים – בריאותיים, נפשיים וחברתיים. אנשים המתקשים להפסיק בהתנהגות כפייתית עלולים לסבול מתשישות, נדודי שינה, בעיות ריכוז ומתח נפשי. מכורים עלולים להרגיש חרדה או דיכאון, שמחריפים את ההתמכרות ויוצרים מעגל שלילי שקשה לצאת ממנו. ההשפעות אינן מוגבלות רק לאדם עצמו, אלא גם לסובבים אותו. התמכרות להימורים או לקניות עלולה להוביל לצבירת חובות כלכליים, פגיעה במערכת היחסים עם בני המשפחה ובאובדן האמון. התמכרות לעבודה עלולה להביא לשחיקה רגשית ואף לנזק לקשרים האישיים, מאחר שהיא מצמצמת את הזמן המוקדש לבני משפחה וחברים.

טיפול בהתמכרות התנהגותית

התמכרות התנהגותית דורשת מענה טיפולי מקיף, המתמקד הן בהפסקת ההתנהגות הכפייתית והן בזיהוי וטיפול בגורמים שמניעים אותה. גישות טיפול נפוצות כוללות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שמסייע למטופלים לזהות דפוסי חשיבה שליליים ותחליפים פרקטיים להתנהגות הכפייתית. לעיתים משלבים גם טיפול תרופתי, בעיקר עבור אלו המתמודדים עם חרדה או דיכאון. קבוצות תמיכה הן עוד כלי טיפולי יעיל, שבו אנשים יכולים לשתף את התקדמותם, לקבל תמיכה ולמצוא קהילה שעוברת תהליך דומה. שילוב של טיפול אישי וקבוצתי מספקים כלים מגוונים למתמודד ומסייעים לו ליצור שינוי משמעותי שיסייע לו להתנהל טוב יותר ולחיות חיים מספקים ובריאים יותר.

לסיכום:

 התמכרות התנהגותית היא תופעה רחבה ומורכבת, שמשפיעה על היבטים שונים בחיי האדם ומצריכה טיפול ממוקד. בעולם שבו קצב החיים מהיר והגירויים מרובים, התמכרויות מסוג זה הופכות שכיחות יותר. הבנת הגורמים, זיהוי מוקדם ויישום כלים טיפוליים מתאימים יכולים לעזור להימנע מהבעיה בשלבים המוקדמים ולמצוא לה מרפא בשלבים מאוחרים יותר. 

מאמרים נוספים

תוכן עניינים

אנחנו כאן בשבילכם…

retorno@retorno.org

טלפון:  0533773070
פקס: 02-999-8243

מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:

תרום לרטורנו

תרומה באמצעות פייפל
לדרכים נספות לתרום, הקלק כאן.

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן