חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ניוזלטר יולי 2020

ציון דרך

תמוז תש"פ / יולי 2020 / עלון מס' 7

כנות ואמונה - מפתחות הלב!

הרב איתן אקשטיין

מנכ"ל ומיסד 'רטורנו'

 

לפני חודשיים התקשרה אליי אשתו של ראש קהילה מכובד וחשוב מחו"ל וסיפרה לי שבעלה התמכר לגראס ושמצבו ממש מדאיג. בעלה פנה לקבלת עזרה מאנשי מקצוע מקומיים, אבל לדבריה, הוא לא הצליח להתחבר לאף אחד ונשאר בתוך ענני העישון…

הצעתי לה פתרון שלדעתי יוכל לעזור לו, אבל הזהרתי אותה שהפתרון יישמע לה מוזר. היא אמרה לי שבמצב הנתון היא מוכנה לקבל כל פתרון שאציע, מה גם שהיא סומכת עליי…

כך העליתי על מטוס פרטי את אחד המדריכים הטובים שהיו לרטורנו מאז היווסדה, יונס. יונס הוא בוגר טיפול של קהילת הדרך שהבאתי לרטורנו מייד לאחר שסיים את הטיפול והוא שימש כמדריך במשך שנים רבות, עד שעבר לגור בחו"ל. יונס, שחזר בינתיים לארץ, הקים בתקופת הקורונה ארגון שדאג לכל הנרקומנים המסכנים הזרוקים ברחובות תל אביב. בתקופה שכל אחד היה ספון בביתו, הוא דאג להאכיל את כל אותם האנשים שלא היה מי שידאג להם. יונס יצא כמובן לדרך, ואחרי שבוע קיבלתי שיחת טלפון מרגשת מידידי המכור המכובד, שבישר לי שהוא נקי כבר שבוע ועושה את הצעדים עם יונס. הוא אמר לי שמזמן הוא לא הרגיש כזו הקלה ושמחת חיים. גם אשתו חיזקה את דבריו ואמרה לי שאני משוגע ששלחתי מדריך ערבי לטפל בבעלה החרדי, אבל היא רואה שהצליח לי.

כששאלתי את ידידי מה לדעתו יש ביונס שגרם לו לעשות שינוי כזה גדול בחיים, הוא ענה לי במילה אחת –כנות!

כמה ימים לאחר מכן ישבתי עם אנשי צוות מרטורנו וסיפרתי להם את הסיפור הזה, אבל הוספתי עוד משהו.

סיפרתי להם את הסיפור על יונה הנביא שנשלח על ידי אלוקים לנינווה, כדי להחזיר אותם לדרך הישר לאחר שנגזרה עליהם כליה בגלל מעשיהם הרעים. לאחר תלאות רבות הגיע יונה לנינווה ואמר בפשטות: "עוד ארבעים יום נינווה נהפכת". שאלתי אותם: ככה משכנעים? זו הדרך הנכונה להעביר מסר? להפחיד? מה פתאום שמעו לו כולם? איך לא התנפלו עליו או גירשו אותו במקרה הטוב?

התשובה שלי היא: יונה האמין למה שהוא אומר, וכשמאמינים למה שאומרים הדברים מחלחלים בליבות השומעים!

לדעתי, צעד 12 הוא צעד שנועד לעשות בדיקת איכות של הטיפול שלנו. אם לא הצלחנו להעביר את המסר למכור סובל, סימן שאנחנו לא מאמינים ב-100% בדרך, וזו תהיה סיבה לחזור לצעד 1…

אוהבים!

אוהבים!

איתן

קורונה = תוכנית

בחודש שעבר כתבתי מעל במה זו על החזרה לשגרה ועל התלמידים שחזרו למוסדות הלימוד, מתוך מחשבה שתקופת קורונה הופכת אט אט להיות נחלת העבר. אך כמו שאנחנו ברטורנו מזכירים כל יום מחדש למטופלים שלנו: 'רק להיום'.

החודש האחרון הוא תזכורת גדולה לנוכחותו של 'כוח עליון' שמוביל ומנווט את העולם. וירוס קטן משגע ומשבש את כל ארצות תבל. הווירוס הולך ובא, והעולם כולו בחוסר אונים מוחלט מול קורונה. אין אדם שיודע בבירור איך להתמודד מול הווירוס המידבק הזה. כל דרך שניסינו להתמודד הייתה מוגבלת ולא הצליחה למנוע את התפרצות הנגיף.

לאורך כל התקופה האחרונה כל הפעולות שמוטלות עלינו הן רק החלק שלנו, מתוך הבנה פשוטה שאין לנו יכולת לעצור או לטפל בנגיף, אלא רק שכל אחד ייקח אחריות על חלקו הוא: ללבוש מסכה ולשמור מרחק. כל ההנחיות מבקשות מאיתנו לנהוג באחריות לעצמנו.

זו התפילה שלנו ברטורנו בכל הקהילות והמחלקות: "אלי, תן בי את השלווה לקבל את הדברים שאין ביכולתי לשנותם, אומץ לשנות את אשר ביכולתי, והתבונה להבחין בין השניים, אמן".

מחד, לקיחת אחריות על החלק שלנו וביצוע פעולות הדורשות אומץ! ומאידך, לשחרר היכן שאין בידינו לשנות, לקבל את הנוכחות של 'כוח עליון' בחיים שלנו ולבקש שלווה.

להסתובב עם מסכות בחום של יולי, לשהות בסגר בחופש גדול, אם בכלל אפשר לקרוא לו חופש, או כל אותם דברים מורכבים שהביאה הקורונה בכנפיה – זהו אתגר רציני וסבוך. אבל, אם נעשה רק את החלק שלנו ונשחרר מכל מה שהוא לא ביכולתנו, יקרה מה שאנחנו כל יום מחדש מלמדים ברטורנו, את ההבטחות שכותב ביל בספר הגדול לכל מי שהולך בדרך זו.

רק להיום הקורונה שוב דופקת על דלתנו. בתפילה שנעבור כולנו יחד את התקופה המורכבת בשלווה ובבריאות שלנו ושל בני משפחותינו.

אוהבים,

שלכם, ישראל.

נשמח לקבל הארות והערות, סיפורים אישיים, הווי רטורנו.

למשלוח חומרים ויצירת קשר: 0503288777  israrlr@retorno.or

הַחֲדָשׁוֹת שֶׁלָּנוּ:

"רטורנו זה בית" – בחודשים האחרונים הסיסמה המנצחת שלנו מקבלת ביטוי מיוחד. ההשקעה הגדולה בשיפוץ המרחבים המשותפים בכלל הקהילות והשיפוץ בחדרי המגורים ובחדרי האוכל הופכים כל פיסה במתחמים לבית חם. ברחבות של קהילת הבוגרים וקהילת הנערות הוקמו משטחי דק ייחודיים שעליהם ספות וספסלים למנוחה. כל מתחמי הקהילות עברו שיפוץ יסודי ומרשים לתועלת המטופלים ולרווחתם.

השתלמויות 2020 לעובדי רטורנו – החודש המשיכו ההשתלמויות עם קורס ייחודי מבית מכון 'חרוב' בנושא פגיעות מיניות וההתמודדות בטיפול. בימים האחרונים נשלחו חומרי ההשתלמות למייל. מי שלא קיבל את החומרים או שמעוניין להצטרף למפגשים הבאים מוזמן לעדכן את אילה אלבאז במייל:  

ayala@retorno.org

 

צעד החודש

בהגשת בני גוטמן מדריך 12 הצעדים

הצעד השביעי

'ביקשנהו בענווה שישחרר אותנו מפגמים אלו באופיינו'

אסביר את המשפט איך שאני מבין אותו, ואני מדגיש הפעם 'איך שאני מבין' – כי ההבנה שלי היא 'רק להיום'. אם אני עובד ומתפלל על הפגמים שלי שחרגו ממסלולם, הם ייעלמו אט אט בזמנו של אלוקים.

אם עשינו את צעד 4 נכון, נתחיל להבין מהי 'כנות': כנות כואבת ואמיתית, כנות לא משתלמת, כנות שפוגעת באגו שלנו. בנוסף על כך נגלה את פגמי האופי שלנו ונתחיל להבין ולחוש את הענווה. אם יש לנו ענווה אמיתית נצליח לקבל את מתנת החמלה בהשאלה.

פעמים רבות זאת תהיה בהתחלה ענווה מזויפת, אבל דרך הכנות בקבוצה שתושג באמצעות דיבור כן ואמיתי על הפגמים, אקבל את הענווה האמיתית שהיא מתנת האלוקים. כמכורים הגענו לעולם ללא ענווה, ורק בעבודת הצעדים בכנות נקבל את הענווה.

'ביקשנוהו' – הדרך לענווה חייבת לעבור דרך תפילה. אני מתפלל את תפילת 'הפראייר' שציינו בצעדים הקודמים. אני חייב להתחנן ולבקש את הענווה, והבקשה נעשית בתפילה ברבים באמצעות הקשבה לחברים, כדי לקבל מהם אפילו מה שאני לא רוצה. היום אני מבין שיש לי שתי אוזניים ופה אחד כדי שאקשיב יותר ואדבר פחות. ורק כך, אני זוכר שההחלמה שלי היא לא שלי. היא שלנו! לפני כמה שנים אמרתי בכנס ביוון: "אני נקי בזכותכם". כי אני מרגיש ויודע שהניקיון אינו שלי, ואכן עובדי הצעדים הבינו את ההרגשה שלי.

בזכות הענווה הצלחתי לחמול על אנשים אפילו שהם עשו לי רע. היום אני מבין את מה שכתוב בספר הגדול: אדם שאני שומר לו טינה, ואני עושה עליו צעד 4 ורואה בחלק שלי שלא פגעתי בו או גרמתי לו נזק כלשהו, אני צריך להתפלל בעבורו שבועיים ימים ולבקש בעבורו מאלוקים את כל מה שאני מבקש ורוצה בעבורי. שדבר ראשון אלוקים ייתן לו, ואם יישאר שייתן גם לי. ואנחנו מקבלים את מתנת החמלה מאלוקים בהשאלה רק להיום, כי החמלה היא מאלוקים, והוא לבדו חומל עלינו.

 

יש לי מושג

אנורקסיה כהתמכרות

 

מאת: ריסה גריובר

אנורקסיה היא הפרעת אכילה המאופיינת במשקל גוף נמוך באופן חריג. הסובלות מאנורקסיה חוששות לעלות במשקל וסובלות מתפיסת משקל מעוותת. הן מאמינות כי אם יהיו מספיק רזות, ערכן העצמי יעלה. 

אנורקסיה יכולה להתבטא בצורות שונות: הגבלת האכילה או לחילופין בולמוסים, הקאות, פגיעה עצמית וניסיונות להרגעה עצמית באמצעות פעילות ספורטיבית כפייתית.

כדי למנוע עלייה במשקל או כדי להמשיך לרדת במשקל, אנשים הסובלים מאנורקסיה מגבילים מאוד את כמות האוכל שהם אוכלים. הם עשויים לשלוט בצריכת קלוריות דרך הקאות לאחר אכילה או שימוש לרעה במשלשלים. ייתכן שהם ינסו לרדת במשקל באמצעות פעילות גופנית מוגזמת. לא משנה כמה משקל יאבדו, החשש שלהם מעלייה במשקל ימשיך. 

אנורקסיה כמו התמכרות לא קשורה לאוכל. אנורקסיה עוסקת ב"שליטה על כל מה שאינו בשליטה". וכך יתגלה ניסיון לשלוט במזון, ניסיון לשלוט במשקל, ניסיון לשלוט בתגובות של אחרים וניסיון לשלוט בביקורת העצמית, זאת כדי שאף אחד לא יוכל לבקר את הסובל מאנורקסיה על המשקל שלו. כל חלקי השליטה האלה ממלאים תפקיד משמעותי בהגנה של האדם מפני חוויות של רגשות קשות כמו בושה, אשמה, נטישה, דחייה וערך עצמי נמוך – רגשות שנוצרו כתוצאה מאירועים טראומטיים בעבר. אף על פי שלעיתים החלק האנורקטי של האדם עשוי להגן עליו מפני רגשות שליליים אלה, אנורקסיה היא דרך לא בריאה ולעיתים אף מסכנת חיים. הפתרון למצוקה האמיתית הוא זמני, ולכן ההתנהגויות האנורקטיות יחזרו שוב ושוב.

כמו התמכרות גם אנורקסיה התפתחה כמנגנון הישרדותי בנסיבות חיים כאוטיות ולא צפויות. טיפול באנורקסיה ינסה לרוב להפחית את התסמינים, אולם יש צורך לטפל במה שמתרחש מתחת לפני השטח ומביא להתנהגויות ההרסניות. אנו ברטורנו רואים בהתנהגויות המזיקות הללו ניסיון לריפוי עצמי של השורד. כולנו נולדים עם רצון מולד לשימור עצמי ולהגנה על עצמנו מפני פגיעה. עם הזמן, הרצון הזה יכול לעבור למחשבות ולהתנהגויות שעל פני השטח מתבטאות באופן שלילי.

הטיפול רק בסימפטומים של אנורקסיה אינו מספיק. השינוי שעלינו לבצע בטיפול באנורקסיה כמו גם בהתמכרויות אחרות הוא לאמץ ולהתיידד עם החוויות – כולל המחשבות השליליות שלנו, הרגשות הלא נעימים והתנהגויות הרסניות – ולקבל אותם בסקרנות ובלב פתוח. אחד הדברים המרפאים ביותר שאנו יכולים לעשות הוא לחוש בחמלה ובסקרנות כלפי מה שהמחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו מנסות לספר לנו. רק אז מנגנוני ההגנה יירגעו מספיק כדי לאפשר לעצמי האמיתי להופיע ולהתחיל להחלים.

נעים להכיר

מלי פוריצקי

 

רכזת מדריכות  באשפוזית 'אלה

החודש מדור 'נעים להכיר' קצת שונה. כי מי שמכיר את מלי יודע שהיא משהו אחר ומיוחד במינו. בשיחת הטלפון ביקשתי ממנה לעבוד על הפורמט הקבוע של השאלות, אבל מלי ביקשה ממני לענות באופן ספונטני וכמו שאופייני לה הסבירה: "אני רוצה שיכירו אותי כך, דרך הלב שלי…"

מלי, תודה ששיתפת! אוהבים!

מי שמכיר אותי לא יופתע מהסגנון החופשי בכתיבה, ומי שלא… יכיר עכשיו…

כך לימדו אותי בסדנאות כתיבה: הטיפול הוא לכתוב בפשטות את מה שאני מרגישה, וכך אני מיישמת.

אז, זו דרכי בענק: יישום של הדברים הקטנים. היום אני יודעת שבאמצעות הדברים הקטנים מתפתחת לה הגדילה בדרך.

בקטנה עליי:

אני רכזת מדריכות באשפוזית 'אלה'.

כן, זו עם רעמת השיער המתולתלת. לפעמים עושה קצת רעש, אבל לרוב שקועה עד הצוואר בממלכה הקסומה שלנו, האשפוזית.

אגלה לכם סוד. לפעמים בערב, אני יושבת לכוס קפה וסיגריה ומשתעשעת לי במחשבה על שלט ניאון קיטשי שעליו כתוב: "ברוכות הבאות לממלכת הקסם".

לא ככה? לי זה ברור שכן. הבנות מגיעות אלינו נשמות כאובות וסובלות, ואנחנו בעזרת ה' יתברך מחוללות בהן קסמים וניסים. המנהלת שלנו באשפוזית, שרה קלימי, אומרת לנו בדרך קבע שבאשפוזית אנחנו זוכים כל פעם מחדש לתחיית המתים.

אז מה התפקיד שלי בכל הממלכה הקסומה הזאת?

להוציא מהכוח אל הפועל. להיות חלק מצוות מדהים, להישאר נאמנה לדרך, לעמותה, ומעל הכול לאמונה שאיתה אני קמה בכל בוקר ולהודות על הזכות להיות חלק מהדבר הנפלא הזה.

לי, זה לא מובן מאליו.

אני מאחלת לכולנו, ככלל וכפרט, שהאחדות בינינו תהיה ערך עליון. כמו שכולנו קוראים כל בוקר ב'רק להיום': "כוחנו באחדותנו".

אני מסיימת בשאלה האחרונה: את מי היית רוצה לפגוש? כל מי שקשור לכוח העובדים ומעוניין למצוא פתרון…

יאללה,

בואו נחיה בשלום, אוהבים.♥️

ברכת מזל טוב חמה ולבבית נאחל לחבירנו היקרים לרגל יום הולדתם:

שלומי סבג – סמנכ"ל כספים

אחרפי סדי – הנהלת חשבונות

נוגה הירשנזון – קהילות הבוגרים

ליאת חדד – קהילות הבוגרים

יוסף נגוסה – קהילות הנוער

חגי דמסקי  – קהילות הנוער

יהודה ליף – מניעה / 'מפגשים'

ריסה גריובר – 'מפגשים'

 

ברכת מזל

טוב חמה ולבבית

למורה שפרה זיידמן – בית הספר אשפוזית 'אלה'

המסורה במסירות מיוחדת  להצלחת העלון החודשי לרגל אירוסיה בשעטו"מ.

 

מֶסֶר הַחֹדֶשׁ

מדור זה מיועד בעבורכם: סיפור אישי של בוגר/ת שלנו שעשה איתנו דרך משמעותית, מאמר אישי או שירים שכתבתם. זאת ההזדמנות שלכם לשתף אותנו! לשליחת חומרים: ישראל – 0503288777 israelr@retorno.org

אני המחלה שלך

אני שונאת פגישות, אני שונאת את הכוח העליון, אני שונאת כל אחד ואחד שיש לו תוכנית. לאלה שבאים איתי במגע, אני מאחלת מוות וסבל.

הרשו לי להציג את עצמי: קוראים לי מחלת ההתמכרות. אני ערמומית מבלבלת ועוצמתית. זו אני.

הרגתי מיליונים, ואני מרוצה. אני אוהבת להעמיד פנים שאני החבר/החברה שלך, שאני אהובך/אהובתך.

נתתי לכם נוחות, נכון? האם לא הייתי שם בשבילכם כשהייתם בודדים? כשרציתם למות צלצלתם אליי, נכון? אני תמיד שם בשבילכם.

אני אוהבת לגרום לכם לבכות ואוהבת להכאיב לכם.

יותר מזה: אני אוהבת לגרום לכם להיות חסרי תחושות במצב שאתם לא יכולים לבכות או לכאוב, מצב שאתם לא יכולים להרגיש כלום! זהו מצב המחלה.

אני אתן לכם סיפוק מיידי, וכל מה שאבקש מכם הוא סבל בלתי נפסק.

כאשר הדברים הסתדרו הזמנתם אותי אליכם, נכון? כשאמרתם: "כל הדברים הטובים שקורים לנו לא מגיעים לנו", אני, המחלה, הייתי היחידה שהסכימה איתכם.

ביחד היינו מסוגלים להרוס כל דבר טוב בחיינו.

אנשים לא לוקחים אותי ברצינות. הם מתייחסים ברצינות למחלות לב, סוכרת ועוד.

אבל יותר מאשר אתם שונאים אותי, אני שונאת אתכם! את התוכנית שלכם, את הפגישות שלכם ויותר מכול את הכוח העליון שלכם שהחליש אותי נורא.

אני לא יכולה לתפקד בצורה שאני רגילה אליה.

עכשיו אני צריכה לשכב בשקט. אתם לא רואים אותי, אבל אני פה. גדלה יותר ויותר כל הזמן. כאשר אתם בקושי קיימים אני חיה, אבל כאשר אתם חיים אני פשוט שוכבת ומחכה לנקמה.

אני פה, ועד שניפגש עוד פעם, אם אכן ניפגש – אני מאחלת לכם מוות וסבל.

על החתום:

מחלת התמכרות.

כל הזכויות שמורות לרטורנו 2020

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן