האם מותר להמר לפי ההלכה?
האם מותר בהלכה להמר

כל יהודי שומר הלכה יודע שהתורה נוגעת בכל חלק ובכל שלב בחייו של היהודי. בעשה ובאל תעשה, מצוות התורה מקיפות את כל התחומים ובהלכה ניתן למצוא פסקי הלכה המותאמים גם לימינו אנו, אלפי שנים אחרי מתן תורה.

שאלה שהגיעה לבית מדרשם של רבני מרכז הגמילה מהימורים 'רטורנו' שואלת: "האם מותר על פי ההלכה להמר"? למרות שהוא מהווה ייעוץ בלבד ולא פסק הלכה, במאמר זה ננסה להשיב על השאלה בצורה מקיפה:

התייחסות התורה להימורים

בחמישה חומשי תורה אין התייחסות מפורשת להימורים. עם זאת, ישנן כמה מצוות בתורה שחכמי הדורות הבאים התבססו עליהן כשפסקו האם מותר או אסור להמר.

ככלל, ההימורים ביהדות אסורים. העוסקים בהימורים כדרך חיים נקראים בתלמוד "מפריחי יונים ומשחקים בקוביה" (תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף כ"ד, עמוד ב') והם פסולים לעדות מצד שני טעמים:

  1. המהמר נחשב כגזלן, מפני שהוא לוקח ממון שאינו שלו. כלומר, כאשר אדם מהמר הוא מאמין בלב שהוא יזכה בהימור, ולכן הוא לא מוותר על הממון שלו בלב שלם למנצח בהימור, ומי שלוקח ממנו את הממון הזה נכשל בעבירת גזל ממש.
  2.  מי שעוסק רק בהימורים ולא עובד בעבודה נורמלית מפריע לקיומו התקין של העולם, ולכן הימורים הם אסורים.

גם בשולחן ערוך (חושן משפט, סימן ש"ע) נפסק כי הימורים אסורים על פי ההלכה. ישנם פוסקים מעטים הטוענים כי יש סוגים של הימורים שיותרו בסיטואציות מסוימות, כאשר מדובר במשחק לא רציני בלבד וכשברור לכל המשתתפים שכספם לא יוחזר להם והוא הולך ל"דמי כניסה".

התמכרות להימורים

בנוסף לשיקולים דתיים אלו, הרבנים אוסרים להמר מפני שיש גם חששות מעשיים לגבי הימורים. אנשים רבים, ביניהם גם נערים צעירים, נאבקים בהתמכרות להימורים, ויכולות להיות לכך השלכות שליליות חמורות עבור אנשים ומשפחותיהם. התמכרות להימורים עלולה להוביל להרס כלכלי, למערכות יחסים מתוחות ולבעיות משפחתיות אחרות.

מה עושים אם התמכרתי להימורים?

אם אדם מבחין שהוא – או מישהו קרוב אליו – סובלים מהתמכרות להימורים, עליו לפנות בדחיפות לאנשי מקצוע.

בתוכנית 'תפנית' של מרכז גמילה מהימורים 'רטורנו' יבנו עבור המטופל תוכנית גמילה מהימורים אישית ומסודרת, שתתאים בדיוק עבורו, כדי שיוכל להתמודד גם בהמשך ולחזור לחיות חיים מועילים בעלי משמעות. ב'רטורנו' גם ידאגו למטופל בהמשך, ויהוו עבורו מענה בכל סיטואציה שבה הוא ייקלע לקשיים, חלילה.

צרו קשר אם אתם חשים מוצפים מההתמכרות להימורים, או שאחד מהאנשים שאתם אוהבים סובל ממנה.

מאמר זה נועד להעשרה בלבד, ואין לראות בו תחליף לפסיקה הלכתית.

לפסיקה הלכתית יש לפנות לרב מורה הוראה.

מאמרים נוספים
קנאביס
קנאביס: כל השאלות שרציתם לשאול

תעשו רגע ניסוי. צאו מהמסך, תעברו לשורת החיפוש ותכתבו "האם קנאביס". מיד יקפצו לכם מלא אפשרויות להשלמה אוטומטית, ולא משנה על מה תלחצו – תקבלו שפע של מידע, שרובו שגוי לחלוטין וממומן על ידי חברות למכירת קנאביס, שהמטרה שלהן היא שתצרכו כמה שיותר קנאביס.

אחרי שראינו עד כמה התחום פרוץ ומלא במידע שקרי ומוטעה, החלטנו לכתוב לכם מאמר מקצועי שבו נרכז את התשובות לכל השאלות הנפוצות בנוגע לקנאביס. לא תמצאו כאן ייעוץ רפואי או משפטי, אבל כן תמצאו מידע מסודר ומונגש מ'רטורנו', עמותה ללא מטרות רווח, שיעשה לכם קצת סדר בבלגן:

קרא עוד »
דתיים מכורים
איך אדם דתי יכול ליפול להתמכרות?

בקרב המחנכים וההורים בציבור הדתי והחרדי יש מן תחושה עמומה ש"אצלינו זה לא קורה". הילדים ובני הנוער שלנו לא חשופים לזוועות העולם אליהם חשופים בני נוער בגיל זהה בציבור הכללי, ולכן אין סיבה שהם יפלו להתמכרויות כבני נוער או כמבוגרים.

זה לא נכון, עובדתית. אלינו ב'רטורנו' מגיעים מטופלים רבים מהמגזרים הדתי והחרדי, הסובלים ממגוון רחב של התמכרויות שונות. אז איך אדם שמאמין באלוקים יכול להתדרדר להתמכרויות קשות שנוגדות את ההלכה בכל צורה? האם דתיים חשופים יותר או פחות להתמכרויות? לשאלות אלו ננסה להשיב במאמר הבא:

קרא עוד »
פיתוח מודעות למיניות בריאה
פיתוח מודעות למיניות בריאה

מיניות היא חלק חשוב מחיי האדם, אך לרוב היא מוקפת בתפיסות מוטעות ובסטיגמות שמביאות לפחד מיצירת שיח על הנושא. פיתוח מודעות למיניות בריאה הוא חיוני עבור אנשים בכל הגילים, כדי שיוכלו לייצר מערכות יחסים חיוביות ובריאות ולהישמר מפגיעות, פיתוח התמכרויות וסבל מתמשך.

קרא עוד »
כל יהודי שומר הלכה יודע שהתורה נוגעת בכל חלק ובכל שלב בחייו של היהודי. בעשה ובאל תעשה, מצוות התורה מקיפות את כל התחומים ובהלכה ניתן למצוא פסקי הלכה המותאמים גם לימינו אנו, אלפי שנים אחרי מתן תורה. שאלה שהגיעה לבית מדרשם של רבני מרכז הגמילה מהימורים 'רטורנו' שואלת: "האם מותר על פי ההלכה להמר"? למרות שהוא מהווה ייעוץ בלבד ולא פסק הלכה, במאמר זה ננסה להשיב על השאלה בצורה מקיפה:

תוכן עניינים

אנחנו כאן בשבילכם…

retorno@retorno.org
טלפון: 053-3773070
פקס: 02-999-8243

מלאו פרטיכם ונשוב בהקדם:

תרום לרטורנו

תרומה באמצעות פייפל
לדרכים נספות לתרום, הקלק כאן.

אנחנו כאן בשבילכם

התקשרו 053-3773070 או השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן