סביבה חברתית עוטפת ותומכת היא חשובה ונחוצה עבור כל אדם, אך היא קריטית בצורה משמעותית הרבה יותר בחייו של מטופל העובר תהליך של גמילה מהתמכרות.
מדוע הסביבה חשובה כל כך, ואיך בונים רשת חברתית חזקה ותומכת? ננסה להסביר זאת במאמר שלפניכם:
יצירת סביבה תומכת
אחד המרכיבים החשובים ביותר בטיפול בהתמכרות היא שינוי ובנייה מחדש של הרשת החברתית העוטפת את המטופל, סביבתו הקרובה והרחוקה. בנייה זו תיעשה על ידי המטופל, תוך תמיכה וייעוץ צמודים מצד הצוות המטפל, שיסייע לבניית סביבה שכזו במקרה הצורך.
סביבה תומכת וחזקה תשמר את תהליך ההחלמה ותדחוף אותו קדימה, בעוד מעגל חברתי שאינו תומך ומסייע עלול להוביל לנסיגה בתהליך, עד לנפילה של ממש והתחלת תהליך ההחלמה מחדש. כיצד יוצרים סביבה תומכת?
הדבר מתחיל כבר בתחילת הליך הטיפול, כאשר המטופל מצטרף למרכז טיפולי, קהילה טיפולית או כל קבוצת טיפול והחלמה אחרת, ובכך מתחזק הרצון לא להסתפק בגמילה, אלא גם לשינוי הרשת החברתית שלעיתים אף גרמה להתמכרות. הסביבה הופכת מ"חברים לשימוש" ל"חברים להחלמה". ליכולת להזדהות עם חוויותיהם של הסובבים אותי ולהיות עם אנשים הדומים לי בתהליך יש חשיבות מכרעת בהליך הטיפולי. הסביבה אף תעניק תחושת שייכות והזדהות, ותיצור מרחב בטוח לגיבוש היכולות והמשאבים עבור שינוי משמעותי שיחזיק מעמד לאורך זמן. סביבה שכזו תזניק את הטיפול קדימה ותהווה "רשת ביטחון" הכרחית.
מהי החשיבות בסביבה תומכת?
השינוי בזהות מ"מכור" ל"מחלים" קלה לאין שיעור כאשר המטופל נמצא בסביבה המעודדת את הליך ההחלמה. כמו כן, כאשר האדם מצליח לשמור לאורך זמן על רשת חברתית תומכת ואף להרחיב את מעגליו החברתיים החיוביים – מתרחבות היכולת להתמודד בהצלחה עם מצבי משבר קשים והיכולת להתפתחות אישית משמעותית. רווח נוסף ממעגלים חברתיים עמוקים הוא יצירת הבסיס לבניית קבוצות השתייכות חדשות לאחר השינוי באישיות שנגרם בתהליך ההחלמה.
הרשת החברתית שנבנתה תועיל במיוחד ביום שלאחר סיום הטיפול, כשהאדם למעשה עוזב את המעגל החברתי – קבוצת התמיכה – של המרכז או הקבוצה הטיפולית, רשת חברתית שהייתה משמעותית מאוד עבורו במהלך ההחלמה. ככל שלאדם יהיו רשתות חברתיות רבות יותר הוא יכול להיפטר מזהותו כ"מכור" וליצור זהות אחרת, מתאימה, עבורו.