גיל ההתבגרות הוא גיל רגיש, ועם כל הטוב שהוא טומן בחובו – הוא טומן גם סיכונים. זיהוי התמכרות אצל בני נוער יכול להיות מאתגר, אך חשוב מאוד לזכור שהתערבות מוקדמת ומתן עזרה מקצועית יכולים להציל חיים! ננסה כאן לשתף עם ההורים והמורים עשרה סימנים נפוצים שיסייעו לזהות בני נוער שבאמת מתמודדים עם התמכרות:
1. שינויים דרסטיים בהתנהגות ובמצב הרוח
אחד הסימנים הבולטים ביותר להתמכרות הוא שינוי פתאומי וקיצוני בהתנהגות ובמצב הרוח. המכור עשוי להיות עצבני, תוקפני או מופנם בצורה חריגה. מלבד השינוי ההתנהגותי, המכור יסבול משינויים תדירים במצב הרוח, ועשוי להפגין התנהגות לא אופיינית ולא יציבה. שינויים אלו נובעים לרוב מהסערה הרגשית הנגרמת מהתמכרות.
2. ירידה בלימודים
להתמכרות יכולה להיות השפעה משמעותית על הלימודים של הנער. אם אתם מבחינים בירידה משמעותית בציונים שלהם, היעדרויות תכופות או חוסר עניין בשיעורים שמהם הם נהגו ליהנות, זה יכול להיות אינדיקציה ראשונית להתמכרות.
3. הזנחת המראה האישי וההיגיינה
בני נוער הנאבקים בהתמכרות עשויים להפגין חוסר עניין בהיגיינה האישית הבסיסית ובהרגלי הטיפוח שלהם. הם עשויים להיראות מבולבלים ולהזניח דברים בסיסיים כמו מקלחת, צחצוח שיניים או החלפת בגדים. פקחו עין על נערים שפתאום נראים מרושלים, מריחים רע וכדומה.
4. שינויים פתאומיים במעגלים חברתיים
לחברה שסביבנו יש השפעה עמוקה על ההתנהגות שלנו. אם אתם רואים בן נוער שמשנה בפתאומיות את מעגל החברים שלו, מתרחק מחברויות ארוכות שנים ונמשך לעבר קבוצה חדשה המפגינה התנהגות מסוכנת או שימוש בסמים – זהו דגל אדום להתמכרות. זכרו שלחץ חברתי יכול להיות כוח רב עוצמה בהובלת בני נוער להתנהגויות ממכרות.
5. גניבות ובקשות כסף חריגות
להתמכרות יש מחיר, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה רגשית. אם נער גונב בעקביות כסף, או שיש לו קשיים כלכליים בלתי מוסברים, זה יכול להיות אינדיקציה להתמכרות. לעתים קרובות הם עשויים לבקש כסף מבלי לספק סיבה מוצדקת או להתחיל לגנוב כדי לתמוך בהתמכרות שלהם.
6. תסמינים פיזיים
להתמכרות יש השלכות פיזיות. עיניים מעורפלות, אישונים מורחבים או מכווצים, ירידה או עלייה בלתי מוסברת במשקל, קואורדינציה לקויה, דיבור לא ברור או שינויים בתיאבון, כל אלו יכולים להיות קשורים לשימוש בסמים או להתמכרויות אחרות.
7. שמירה חריגה על הפרטיות
בני נוער הנאבקים בהתמכרות הופכים לעתים קרובות לקנאים לפרטיותם בצורה חריגה. חשוב לזכור שכל בני הנוער חרדים לפרטיות ונאבקים לשמור עליה, ולא כל הסתגרות מרמזת על התמכרות כלשהי, אלא רק הסתגרות חריגה המלווה בסימני התמכרות נוספים.
8. חוסר אחריות
התמכרות עלולה להוביל להזנחת תחומים שונים שהיו באחריות הנער ולנטייה מוגברת להתנהגויות מסוכנות. בני נוער עשויים להפסיק להופיע למוסד הלימודים, להזניח את מטלות הבית ולהראות חוסר עניין בפעילויות מחוץ לבית הספר. בנוסף, הם עשויים לעסוק בפעילויות מסוכנות ומלאות אדרנלין, מהן היו נמנעים בעבר.
9. תסמיני גמילה
בני נוער המתמודדים עם התמכרות עלולים לסבול מתסמיני גמילה פיזיים או פסיכולוגיים בעת שהם מנסים להיגמל, או בעת שהם מקבלים פחות מהחומר אליו הם מכורים. התסמינים כוללים חרדה, עצבנות, נדודי שינה, רעידות וכדומה.
10. אובדן עניין
התמכרות שואבת אל תוכה את חייו של נער, ומשאירה מעט מקום לפעילויות שפעם היו ממלאות את יומו. אם אתם מבחינים באובדן עניין בתחביבים, בספורט או בכל פעילות אחרת שבן הנוער נהג להשקיע בה חלק משמעותי מחייו, זה עלול להיות סימן להתמכרות.
חשוב מאוד להבהיר: לא בכל פעם שאתם מגלים סימן אחד או יותר זה מורה על התמכרות, כל הסימנים האלו יכולים לקרות בצורה טבעית לחלוטין, בלי שום קשר להתמכרות מסוכנת. אל תלחצו מכל דבר, אבל תהיו מודעים למה שעלול לקרות במקרים מסוימים (להרחבה בנושא, ראו את המאמר "הצילו: איך מזהים מכור בתחילת הדרך").
לסיכום:
חיוני לזהות כמה שיותר מהר את סימני ההתמכרות אצל בני הנוער, כדי להציל אותם מההתמכרות לפני שהיא הופכת למפלצת של ממש. אם אתם מבחינים באחד מהסימנים שנדונו במאמר זה, חיוני לגשת למצב באמפתיה וליצור קשר עם מכון גמילה מהתמכרות, כדי לקבל עזרה מקצועית. זכרו, התמכרות היא נושא מורכב, ובני נוער זקוקים לסביבה תומכת כדי להשתחרר מאחיזתה. עם התערבות בזמן וטיפול מתאים, נוכל לעזור לבני נוער להחזיר את חייהם למסלול, ולהנחות אותם לעבר עתיד בריא וזוהר יותר.